Przewodnik po tajskiej kuchni

Z czym przede wszystkim kojarzy Ci się tajska kuchnia? Bogactwem kolorów, ciekawymi kształtami warzyw i owoców, których nazw nie znasz, smakowicie wyglądającymi owocami morza? Aromatycznie doprawionym drobiem albo mięsem wieprzowym? Dzisiaj postaramy się poprowadzić cię przez tajniki tajskiej kuchni.

Tajowie kochają jeść
Dlatego Tajlandia wypełniona jest najróżnorodniejszymi zapachami. Jedzenie można kupić dosłownie wszędzie, na ulicznych straganach, barach, w restauracjach, malutkich sklepikach i ogromnych bazarach. Tutaj pojęcie fast food ma zupełnie inne konotacje niż na zachodzie, ponieważ kuchnia tajska oprócz tego, że nie jest zbyt skomplikowana i dostć szybko można przyrządzić pyszne potrawy, uchodzi również za bardzo zdrową i zróżnicowaną. Mówi się nawet, że to jedyna kuchnia na świecie, która łączy w sobie obie te cechy, czyli zdrowie i szybkość przygotowania. Tajowie, tak jak wspomnieliśmy w tytule, kochają jeść, a co za tym idzie - kochają gotować i dzielić się swoimi potrawami z przyjaciółmi, rodziną i nieznajomymi. Gotowanie to dla nich codzienny uświęcony rytuał, podczas którego spędzają czas z najbliższymi ludźmi. Nie ma się co dziwić, bo mieszkańcy Tajlandii są bardzo tradycyjni i dbają o pielęgnowanie swoich zwyczajów. 

Zasada pięciu smaków
Tajowie gotują według chińskiej zasady pięciu smaków. Polega ona na harmonijnym łączeniu pięciu smaków: ostrego, słodkiego, gorzkiego, kwaśnego i słonego. Zasada ta związana jest z dużo głębszą filozofią, według której takie harmonijne połączenie oznacza również harmonię we wszechświecie oraz utrzymywanie balansu. Tajowie wierzą również w to, że poprzez jedzenie jesteśmy wstanie uzdrowić nasze ciało i duszę oraz dzięki temu wieść szczęśliwe i spełnione życie. Jak widać, w samej filozofii mieszkańców Tajlandii kryje się pewna tajemnica i połączenie zwykłej fizycznej potrzeby z potrzebą metafizycznych przeżyć. 

Charakterystyka tajskiej kuchni
Podobnie jak we wszystkich azjatyckich krajach, podstawą niemal każdego posiłku jest ryż. W Tajlandii jednak używa się przeróżnych typów ryżu, chociaż najbardziej Tajowie upodobali sobie ryż jaśminowy (ryż khao hawm). Ta odmiana ryżu wyróżnia się bardzo przyjemnym aromatem i delikatnością w smaku. Trzeba pamiętać również o tym, że kuchnia tajska jest zróżnicowana regionalnie, więc nie wszędzie dany gatunek ryżu może być równie popularny. 
Jakich przypraw używa się najczęściej? Oczywiście w potrawach króluje chili, czosnek i curry. Zwykło się również dodawać bardzo doprawione mleko kokosowe do większości dań. Popularnością cieszą się orzechy, takie jak orzeszki ziemne, arachidowe czy orzechy nerkowca. Do tego jak najwięcej różnych świeżych i cienko pokrojonych warzyw. Jeśli chodzi o mięsa, najczęściej jada się drób, wieprzowinę, ryby i owoce morza - a wszystko przyrządza się w specjalnych patelniach, wokach. Ponoć dzięki smażeniu potraw w wokach wszystkie składniki zachowują soczystość i niepowtarzalny smak.

Bogactwo sałatek
Tajowie kochają również lekkostrawne sałatki. Istnieje wiele tajskich receptur, według których robi się prawdziwe cuda kulinarne. Sosy, którymi polewa się taką sałatkę nie zawierają tłuszczu - np. sos sojowy, rybny czy zwykły sok z limonki. Można robić sałatki tylko z warzyw, ale bardzo często dodaje się do nich przyprawione mięso wieprzowe albo krewetki. Jeśli będziecie w Tajlandii, koniecznie spróbujcie tamtejszych krewetek, ponieważ ich smak jest naprawdę zniewalający. Często można również zamówić sałatki z makaronem ryżowym, który jest pozbawiony cholesterolu i tłuszczu. Jak widać, gotuje się tutaj naprawdę dietetycznie i trzeba by pochłaniać naprawdę ogromne ilości takiego jedzenia żeby przybrać na wadze.

W jaki sposób jeść w Tajlandii?
Tajowie zwracają uwagę na to, w jaki sposób należy się zachowywać przy stole. Dlatego na pewno poczują się miło, jeśli przyjeżdżając do ich kraju będziesz szanował te zasady i się do nich stosował. Pamietajmy, że widelec należy trzymać w lewej dłoni, a łyżkę w prawej, natomiast nie zwykło się tutaj używać noży. Dlaczego? Zazwyczaj z pragmatycznego powodu - jedzenie przed przyrządzeniem jest krojone na małe kawałeczki, że po prostu po przygotowaniu nie trzeba w żaden sposób go kroić. Na pewno mile będzie widziane, jeśli do potraw z makaroem użyjecie chińskich pałeczek - Tajowie przyjęli ten zwyczaj od sąsiadów. Dania serwuje się trochę na zasadzie szwedzkiego stołu - na środek stołu lądują wszystkie potrawy, a każdy gość ma przed sobą talerz, na który może nałożyć sobie ile chce i czego chce, według własnego uznania. To całkiem przyjemny sposób, bo można spróbować wszystkiego, a jeśli coś nie będzie komuś smakowało nie ma problemu z tym, że nasz gospodarz odbierze to tak, jakbyśmy nie lubili jego jedzenia. Po prostu zjemy coś innego.

 

Autor