Warzywa i owoce Wietnamu

Każdy, kto przybywa do Wietnamu, szczególnie na południe kraju, gdzie klimat jest wyjątkowo gorący, zachwyca się wspaniałymi straganami, które mienią się wszystkimi kolorami tęczy, a to za sprawą rozmaitych warzyw i owoców. Są to oczywiście owoce i warzywa egzotyczne, wyjątkowo interesujące nie tylko w smaku, ale i samym wyglądzie! Choć i w polskich sklepach można czasem spotkać takie właśnie niezwykle egzotyczne produkty, są one nadal rzadkością.

Dlaczego owoce i warzywa są tak ważne?

Kuchnia wietnamska w dużej mierze opiera się właśnie na wspomnianych owocach i warzywach. Klimat Wietnamu sprzyja ich uprawie, a Wietnamczycy po prostu korzystają z tych możliwości i bogactwa natury. Owoce i warzywa są ważne w diecie mieszkańców Wietnamu, zwłaszcza, że mięsa je się tam niewiele (zastępują je głównie ryby, owoce morza).

Owoce uprawiane w Wietnamie

Bardzo ciekawym owocem jest pitaya zwana owocem smoka. Jej wietnamska nazwa to thanh long. Jest to roślina należąca do rodziny kaktusów. Ciekawostką jest, iż kwiaty tejże rośliny rozkwitają tylko w nocy. Owoce te mają charakterystyczny smak, nieco podobny do kiwi, z tym, że są znacznie słodsze. Nie wolno jeść skórki. Miąższ natomiast jest bogatym źródłem antyoksydantów, błonnika, różnych witamin.

Warto także wspomnieć o takim owocu jak sầu riêng czyli durian. Jest to owoc owalny, kolczasty. Skórka w odcieniach od żółtego do szarozielonego. Ciekawostką jest, iż owoc ten w smaku przypomina nieco... waniliowy budyń! Koniecznie należy pamiętać o tym, że owoc ten warto spożywać od razu po zerwaniu z drzewa, bo po kilku dniach zaczyna on wyjątkowo intensywne i po prostu brzydko pachnieć! Z tego też względu przykładowo wiele hoteli zakazuje wnoszenia owocu tego do obiektu – jego zapach utrzymuje się bardzo długo.

Jeśli już jesteśmy przy „smoczych owocach”, należy przedstawić bliżej także taki owoc jak longan zwany oczami smoka. Nazwa pochodzi stąd, iż po obraniu skórki ukazuje się półprzezroczysty miąższ i dzięki temu widać pestkę – całość wygląda nieco jak... oko. Jest to smaczny, słodki owoc przypominający odrobinę liczi.

Inne owoce warte wymienienia i oczywiście skosztowania to właśnie liczi, które często nazywane jest śliwką chińską, rambutan (z nasion przygotowuje się między innymi mydło oraz olej kuchenny), oskomian zwany gwiaździstym owocem, dżakfrut.

Warzywa uprawiane w Wietnamie

Warzywa są absolutną podstawą wielu wietnamskich dań. Bardzo popularnym warzywem jest kolczoch, który nazywa się po wietnamsku su su. Jest to warzywo z rodziny dyniowatych. Ciekawostką jest, że jako jedno z niewielu warzyw, jest w całości jadalne – zarówno młode pędy, liście, korzeń (wielki przysmak!). Jego smak jest neutralny, dlatego też jest on dodawany do wielu dań.

Inne ciekawe warzywo to fasolnik chiński, którego strąki są najlepsze, gdy są świeże i cienkie (bogate źródło żelaza, magnezu, wit. A i C, fosforu). Kolejna propozycja to brokuły chińskie, które mają lekko gorzki smak. Przygotowuje się je razem z łodygami oraz liśćmi. Smakują naprawdę wyjątkowo, gdy przyrządzi się je z czosnkiem i imbirem.

Przepękla ogórkowata czy też inaczej gorzki melon to warzywo, które rzeczywiście przypomina nieco małego ogórka. Ciekawostką jest, iż powinno się używać tylko niedojrzałych warzyw. Należy usunąć nasiona, a po pokrojeniu posolić miąższ, aby pozbawić go goryczki. Wybierając się do Wietnamu, warto skosztować potraw, które ponadto zawierają takie warzywa jak szpinak wodny, rzodkiew japońską, pędy bambusa czy rukiew wodną.

Autor