Smaki wietnamskiej kuchni

Wietnamska kuchnia jest czymś absolutnie wyjątkowym i niepowtarzalnym, dlatego też zasługuje na omówienie. Wielu wybitnych znawców twierdzi jednomyślnie, iż to właśnie wietnamska kuchnia jest zdecydowanie najlepszą kuchnią w całej Azji. Są jednak i tacy, którzy nie boją się powiedzieć, iż jest to najlepsza kuchnia świata!

 

Podstawowe informacje

 

Wietnamska kuchnia jest bardzo wyrazista, urozmaicona. Można w niej odnaleźć liczne odniesienia do kuchni zarówno indyjskiej, chińskiej jak i francuskiej. Ciekawostką jest, iż kiedy w Wietnamie przyjęto buddyzm z Indii, jednocześnie też przyjęta z ogromnym entuzjazmem została kuchnia wegetariańska.

 

Jeśli chodzi o inspiracje kuchnią francuską, nie ma w tym nic dziwnego, zwłaszcza, jeśli pamięta się o fakcie, iż to właśnie Francja przez blisko wiek panowała nad Wietnamem w czasach kolonialnych. Pomysł na wykorzystanie popularnej obecnie w wietnamskich potrawach trawy cytrynowej pochodzi przecież z Francji! Same słynne pałeczki wykorzystywane do jedzenia jak i popularne naczynie wok pochodzą zaś z Chin.

 

Czy kuchnia wietnamska jest jednolita?

 

Oczywiście, że nie jest! Choć rzecz jasna istnieją pewne cechy wspólne wietnamskiej kuchni, wiele zależy od regionu kraju. Warto zatem poznać charakterystyczne smaki poszczególnych regionów, aby wiedzieć, czego spodziewać się po przybyciu na miejsce.

 

Charakterystyczne cechy kuchni w poszczególnych regionach

 

Na kuchnię południowej części Wietnamu pewien wpływ miała kuchnia kambodżańska. Z racji tego, iż południe kraju charakteryzuje się gorącym klimatem, gdzie uprawiane są liczne owoce i warzywa, stanowią one dodatek do większości dań. Często też w jednym daniu łączy się ze sobą owe warzywa i owoce. Popularne jest używanie papryki chili, która sprawia, że kuchnia ta jest ostra i wyrazista. W odróżnieniu na przykład od centrum kraju, w południowym Wietnamie mniejsza ilość potraw jest podawana jednocześnie na stół, jednak porcje są znacznie większe.

 

Jeśli chodzi o wspomniane centrum kraju, tutaj bardzo charakterystyczną cechą jest podawanie dużej ilości najróżniejszych dań jednocześnie, jednak porcje są mniejsze. Taka mnogość potraw ma świadczyć o zamożności rodziny.

 

Swoją ciekawą kuchnię ma także północ kraju. Tu nie używa się tak wielu owoców, warzyw i ziół, bowiem klimat zwyczajnie nie jest sprzyjający do ich uprawy. O ile na południu ostry smak dań zapewniony jest dzięki chili, o tyle na północy do tego celu używa się dużych ilości czarnego pieprzu. Kuchnia północnego Wietnamu czerpie inspirację w dużej mierze od pobliskich Chin. Mieszkańcy północy uwielbiają mięso wołowe.

 

Wspólne cechy kuchni wietnamskiej

Kuchnia wietnamska większości osób kojarzy się głównie z ryżem i sajgonkami. Dość słusznie, bowiem ryż rzeczywiście jest podstawowym produktem, który zazwyczaj pojawia się przy większości posiłków. Niemniej, warto zaznaczyć, że podobną popularnością (szczególnie na północy kraju) cieszą się także różnego rodzaju makarony.

Jeśli chodzi o słynne sajgonki, są one przyrządzane w całym Wietnamie, w podobny sposób, a jedynie różnią się nazwą. I tak, na południu sajgonki to nem Sài Gòn, na północy zwane są nem rán, a w centrum można je dostać pod nazwą chả giò. Sajgonek wietnamskich nie smaży się i nie dodaje się do nich tłuszczu. W ogóle warto nadmienić, iż wietnamska kuchnia jest znana z tego, że wiele potraw przygotowuje się bez smażenia, pieczenia czy duszenia, po prostu robi się je z surowych składników.

Autor